Forgóka, melyet ha fújunk, a gyors forgás miatt olyan, mintha a kisegér labdázna.
Kell hozzá: hurkapálca,
fénymásoló vagy géppapír (lehet szines is)
kevés vékony kartonpapír (műszaki rajzlap, vagy dekorkarton)
olló, ragasztó.

  1. Kivágjuk az egereket tartalmazó csíkot (1). Az ábrák közti jelölések mentén (!nem a fejük felett lévőknél!), és a ragasztófülnél összehajtjuk, a füllel (mely belülre kerüljön) négyzet formára összeragasztjuk (B).
  2. A kis papírlap (2) hosszabbik oldalára fektetjük a hurkapálcát, és szorosan felcsavarjuk rá (A). Ezután óvatosan lehúzzuk a pálcáról, vigyázva, hogy ki ne pöndörödjön (ha egy kicsit kilazul, nem baj), ezután az utolsó fordulatnál megmaradt szélt ragasztóval bekenve kis csövecskét csinálunk belőle.
  3. A csövecskét ezután ragasztóval körbekenve az összehajtot(B) egérmintás papír közepébe helyezzük, és oldalaihoz az egerek feje fölötti, és alatti jelzésnél hozzáragasztjuk(C). Ügyeljünk arra, hogy a jelölések pontosan a csövecske közepére kerüljenek fent is, lent is, – és a magasságára, hogy nagyjából az egész a közpére kerüljön a csövecskének.
  4. A két kis kartonból kivágott korong (3) közepébe szikével egy x-et vágunk. A hurkapálca felső részére helyezük a forgókát(C-t), fölé és alá felhúzzuk a korongokat (D) egészen a csövecske széléig, de ne nagyon megszorítva, hogy könnyedén tudjon majd forogni. Ha nagyon lazák, akkor a külső, (nem a forgó felőli résznél) megerősíthetjük ragasztóval, vagy vékony papírcsíkot pár forulattal rátekerve és ragasztva, lényeg az, hogy a forgóka ne tudjon lecsúszni a pálcáról.
  5. Sokkal vidámabb lesz, ha szines anyagból készítjük, a hurkapálcát is befestve. A labda helyére is ragaszthatunk azonos méretű színes korongot vékony papírból. Ha piros, vagy kék a labda, feltünőbb a mozgása.