Hozzávalók:
Erős kb 1,5 mm vastag kartonpapír (nem hullámkarton, de ha mégis csak az van, akkor négyzet, vagy hatszögletű dobozt érdemes csinálni, mert az megttörik ha ívbe hajtjuk.)
Felvetőfonal, vagy vékony cukorspárga, csíkokra vágott ruhaanyag, (bármilyen jó, de ha lehet, ne legyen könnyen foszló.)
olló, ragasztó, gemkapocs

Először eldöntjük, hogy milyen formát akarunk készíteni. (1) Levágjuk a tetszés szerinti méretű (-fal magassága, doboz kerülete) szerint egy hosszú, téglalap formájú csíkot, a végére ragasztási fület hagyva. Ha kerek lesz, akkor azon az oldalán, amelyik kívülre kerül a vonalzó élével erősen meghúzkodjuk, hogy meggyengülve a papir szépen kerekedjen. Meg is próbálhatjuk ívbe hajtani, de utána egyenesítsük ki újra. Négyzetes, ill. hatszögletűnél bejelöljük 4, ill. 6 egyenlő részre, erősen megkarcoljuk, (ezeket a fülnél is meg kell karcolni, mert azt a végén majd behajtjuk.)

A csík felső és alsó részén végig fél centire a szélétől, és egymástól kb. 10-15 mm-re jelöléseket teszünk. (Az anyag vastagságától függően.) (2)

A jelölések metszőpontjainál kb 2mm-es furatokat készítünk (3), ezt összecsukott vékonyhegyű manikürollóval (forgatva benne), de bármi más bökőszerszámmal megtehetjük. (Kezünkre vigyázzuk, nehogy megszúrjuk, lefektethetjük pl egy hungarocell darabra, és úgy böködjük ki felülről)

Ezután a papír széle felől ollóval bevágdossuk a lukig.(4) Erre azért van szükség, hogy a „felvetőfonalat”(vagyis azt a spárgát, ami közé fűzzük majd az anyagcsíkokat), ne keljen befűzni, hanem elég csak a helyére (a lukba) húzni az így vágott résen keresztül.

A spárgánk végét az első, alsó és felső lukba akasztva összekötjük (5), és végigvezetjük úgy, hogy az egymás melletti lukaknál hátra, a függőlegesen húzódó szálaknál mindig előre kerüljön a fonal (6). Mikor a végre érünk, az utolsó luknál visszavezetjük az előző lukhoz, és hozzákötjük az ott lévő szálhoz (7).

Ekkor elkezdhetjük a ruhaanyagcsíkok befűzését, az elején hosszú, kb 20 cm-es darabot hagyva, betűzzük a hátoldalon lévő rövid szál alá (8), (ezzel fogjuk a végén összedolgozni a két végét) elkezdjük fűzni úgy, hogy egyik szál alatt, a következőnél felette, és így tovább(9). A végéhez érve visszabujtatjuk úgy, hogy ha az előző szálnál lent volt, akkor a szál fölé, ha fenn, akkor alá (10) kerüljön. Visszaérve az elejére ismét ugyanígy fordulunk (11). Ha rövid ruhacsíkokból készítjük, menet közben csomózzuk hozzá a másikat (jó szorosan, nehogy kibomoljon), és úgy folytatjuk. Mikor már több sort befűzünk, mindig jól felfelé toljuk az anyagot (12), hogy sűrűn legyenek egymás mellett a fűzött sorok, így a csomókat is eltüntethetjük a mellette lévő anyag alá húzva.

Mikor teljesen telefűztük, a fül belső felét (amelyik oldalán nincs fonás) megkenjük ragasztóval, és kerekre hajlítva betűzzük a másik végén lévő fonat alá, jó szorosan összetolva megragasztjuk (13). Száradás után a kezdésnél hagyott csíkkal (8) a gemkapocsból (A) készített szerszám segítségével a két végét összefonjuk (14), majd elkötjük a fonás végén maradt csíkkal.

Ha nem készítettük el elöbb az alját, akkor most rátéve egy keménypapírra belülről körberajzoljuk, és körbe is karcoljuk (pl az olló hegyével), a kör szélére füleket rajzolunk még, és így kivágjuk.

A felső szélét is eldolgozzuk úgy, hogy hol a szálba, hol a belső oldalon lévő keresztben átvezetett szálba horkoljuk (a gemkapocsból készített eszköz segítségével), aztán újra a szál alá…stb. óvatosan, nehogy kirántsuk a keresztben futó szálat a lyukból.