Színes ablak

Ha csúnya, lehangoló a kilátás, érdemes az ablakot színes öntapadó fóliával bevonni. Igen kellemes látvány, amikor a napsütés hatására megjelennek a szoba falain a színes minták, igazi "színterápiás kezelés"!
Elég nagy munka, de megéri, pár évig szép marad.

Rengeteg minta található itt a neten, (google képkereső: colour Window Glas..stb..). Átlátszó öntapadó fólia sok színben található például a Panton üzletekben, és méterben is kapható: http://www.panton.hu/
Ha kiválasztottuk a nekünk tetszőt, akkora papírt kell szereznünk (akár több papírlapot összeragasztva), mint amekkora ablakunk üvegfelülete. Ezután vagy szabadkézzel, vagy négyzethálós nagyítás segítségével* (ekkor persze ki kell nyomtatnunk a választott képet) az ablakméretű papírra rajzoljuk a mintát. Erről átmásoljuk a különböző színű részelemeket, és kivágjuk mindet a megfelelő színű öntapadó fóliából. Nagyobb fehér felületeket érdemes tejüveg-hatású fóliával bevonni, hogy a minta jobban érvényesüljön.Vigyázat, a minta ne forduljon meg, vagyis mindet a fólia "színén" kell jelölnünk. Ezután annak az ablaküveg-oldalnak, amelyikre a mintát szándékozzuk feltenni - érdemes figyelni arra, hogy a kevésbé párásodó oldal legyen az - a hátoldalára felragasztjuk a papírt celluxal, vagy valamilyen, utólag könnyen levehető ragasztóval, úgy, hogy a minta az üveg felől essen. Ekkor a másik oldalon, a jól letisztított üvegfelületre minta szerint felragasztjuk az elemeket.

A végén fekete szigetelőszalagból vágott 1-2 mm-es vékony csíkokkal kiemelhetjük a minták körvonalait. (ehhez tipp: üveglapra ragasztjuk hosszú sávokban a szigetelőszalagot, és szikével ezen vágjuk pár milliméteres csíkokra - erősebb kontúr kiemelésére lehet vastagabbra 3-4mm is - innen lehúzva óvatosan "rajzoljuk" vele körbe a minta szélét, jól rásimogatva a felületre)

*- négyzethálós nagyítás: Fontos, hogy nagyjából azonos arányú legyen a készítendő kép az eredeti méretével. (Ha nem egyezik, a hiányzó részt a végén kitölthetjük valamilyen semleges mintával pl. négyzetek, egyszerűbb virágok).
Az eredeti minta teljes felületét ceruza és vonalzó segítségével négyzetekre osztjuk. A nagyobb méretű felületet ugyanannyi számú négyzetre, mint a kicsit. Ekkor szabad kézzel átrajzoljuk a megfelelő négyzetekbe eső mintarészleteket.